Olvasási idő: 5 perc

Milyen egy jó vándortúra? Túraútvonalakat, túramozgalmakat, zarándokutakat mutatok be, melyek remek lehetőséget nyújtanak a vándortúrák szerelmeseinek, akár szervezett formában túráznának, akár egyénileg.

Országos Kéktúrán a Gömör-Tornai karszton
Országos Kéktúrán a Gömör-Tornai karszton

Az Országos Kéktúra és az Országos Kékkör

Az Országos Kéktúra hazánk és Európa első hosszútávú turistaútja. 1952 óta több, mint ötezren teljesítették igazoltan a legrangosabb túramozgalmat. Társtúráival a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrával és az Alföldi Kéktúrával együtt alkotják az Országos Kékkört. Az utóbbi években nagyarányú fejlesztések történtek az OKK útvonalain, így egyre színvonalasabb szolgáltatásokkal, jelzésrendszerrel és szállásokkal találkozhatsz te is az út során, amely kiváló apropója lehet egy hosszabb-rövidebb vándortúrának.

Országos Kéktúra igazolófüzet
Régi és új pecsétlenyomatok a régi Országos Kéktúra igazolófüzetben

A teljesítés igazolásához szükséged lesz úgynevezett igazolófüzetekre, melyekbe a – nemrégiben megújult – pecséteket gyűjtheted. A túrák végigjárása néhány extrém esetet leszámítva általában több évbe telik, hiszen az Országos Kéktúra több mint 1100 km, a Dél-Dunántúli Kéktúra 550 km, az Alföldi Kéktúra pedig majd’  850 kilométer. A teljesítőkről a Magyar Természetjáró Szövetség nyilvántartást vezet és a kis tűzzománc fémjelvény – a megérdemelt díjazás – nagy kincs a természetjárók körében.

Az biztos, hogy feledhetetlen élményeket tartogató, nem akármilyen időtöltés a kéktúrázás.

Zarándokutak Magyarországon

A zarándokutak világszerte reneszánszukat élik. Hazánkban is több zarándokút kialakítására került sor az utóbbi években és zarándokokból sincs hiány. Szervezett és önálló bejárások is szép számmal akadnak évről évre. A legnépszerűbb zarándokút talán a Szent Jakab zarándokút magyarországi szakasza, mely Budapesttől Lébényig vezeti a zarándokot és lehetőséget nyújt később a Szent Jakab zarándokút főútvonalába, az „El Camino”-ba való csatlakozásra.

A túrázás az önmegismerés egyik formája. A zarándoklat pedig spirituális élményt, testi-lelki feltöltődést is jelent, azoknak, akik ezt megélik. Korlátaink feszegetése, a nehézségeken való felülkerekedés, igazi katarzis élményt nyújtanak az azt korábban meg nem tapasztalóknak. A zarándoklatok elsősorban a lelki elmélyülést szolgálják a szentek életén keresztül.

Néhány híres hazai zarándokút

A Szent Márton Út avagy Via Sancti Martini az Európa Tanács nagy kulturális útvonala. Szombathelytől a franciaországi Tours-ig tart az út, mely ugyanakkor több kisebb, regionális szakaszból is áll, melyek középpontja Szombathely. A pannoniai Savaria-ban élt ugyanis a később szentté lett Márton, aki a legenda szerint Jézusnak adta köpenyét.

A Mária út a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze. Két fő útvonala keresztet formáz és mindkét út körülbelül 60 nap alatt járható be, melyre egyénileg és szervezett zarándoklatok formájában is van lehetőség.

Észak-Magyarországra invitálja a zarándokot a Szent Erzsébet út, mely a kassai Szent Erzsébet dómot köti össze Szent Erzsébet szülővárosával, Sárospatakkal. A viszonylag fiatal útvonal – 2011 óta létezik – számos történelmi és szakrális emlékhelyet érint. Szervezett végigjárására évente, a pünkösdi ünnepkör kapcsán van lehetőség.

Vándortúrák Magyarországon turistajelzések
A piros és zöld sáv turistajelzések és a Szent Erzsébet zarándokút jelzése a Zemplénben

Via Margaritanium vagyis a Gyöngyök útja Mátraverebélytől Mariazellig vezeti a zarándokot és lehetőséget kínál a zarándoklat országhatáron kívül történő folytatására. Kapcsolódik az „El Camino”-hoz, a Rómába tartó „Via Slavica”-hoz és csatlakozik a Mariazellbe vivő „Via Sacra”-ba.

Regionális és tájegységi túramozgalom, mint vándortúra

Kohász Kéktúra, Dél-Dunántúli Piros, Börzsönyi Kék, Rákóczi Nyomában a Zemplénben, Pest Megyei Piros, Balaton-felvidéki Kéktúra és még sorolhatnám hosszasan a hazai regionális és/vagy tájegységi túramozgalmakat. Mindegyik más és más, mindegyiknek megvan a maga varázsa, amivel nyugodtan mondhatom, elkápráztatja a túrázót. Történelmi emlékek, néprajzi és kulturális sajátosságok megismerésére nyílik lehetőség, igazi honismereti túrák ezek a mozgalmak. Mivel általában hosszabb útvonalakról van szó, ezért a túramozgalmak kiváló vándortúra anyagul szolgálhatnak.

Legrészletesebben az alábbi weboldalon találhatók túramozgalmak: turabazis.hu

Szervezett vándortúra

Szervezett vándortúrákat rendszeresen tartanak a hazai zarándokutakon és olyan túrákat is rendeznek, amelyek csak évente egy alkalommal teljesíthetőek. A manapság nagyon népszerű teljesítménytúra sajátságait és a zarándoklatnak az ötvözéséből született meg a Pálos 70 zarándoklat, amelyet a a márianosztrai Magyarok Nagyasszonya Bazilika főbúcsújához illeszkedve, rendszerint október első hétvégéjén rendeznek.

Svéd mintára, már sokadjára rendezték meg itthon a Fjällräven Vándortúrát. A túra a svéd klasszikus, a Fjällräven Classic hazai viszonyokra adaptált mása. A túra Aggtelek és Felsőtárkány között kanyargott eddig, a Gömör-Tornai-karszt és a Bükk-hegység vadregényes tájain, melyet egyvégtében, évente egy alkalommal lehetett teljesíteni. A jövő évi Fjällräven Vándortúra a Bakony, Balaton-felvidék tájain zakatol végig.

Fjällräven Vándortúra, kilátás Uppony előtt...
Fjällräven Vándortúra, kilátás Uppony előtt…

Vándortúra egyénileg: magad választotta útvonalak

Természetesen nem muszáj már meglévő útvonalhoz vagy valamilyen apropóhoz igazítani a vándortúrát. Kellő rutinnal és helyismerettel tökéletes túrát tervezhetsz magadnak és túratársaidnak. Az ilyen útvonalat érdemes azért előre bejárni és nagyon alaposan felkészülni belőle. A tervezésben segítségedre lehetnek a turistautak.hu és/vagy az openmaps.eu ingyenes online-, és letölthető, így akár offline térképei is.

Ha a kézzel fogható dolgokat szereted inkább, akkor a Cartographia spirálos, tájegységi atlaszai vagy Nagy Balázsnak, A Földgömb magazin főszerkesztőjének könyvei is segíthetnek a tervezésben. Én többek között, ezekből szoktam ihletet meríteni: Magyarország legszebb túraútvonalai és Trekkingtúrázás Magyarországi túraútvonalak.

Vándortúra felszerelés

Attól függően, hogy vándortúraszerűen vagy egy-egy napos túránként járod-e az utakat különböző felszerelésre lehet szükséged. A vándortúrázó felszereléséről már írtam az oldalon, ha érdekel a cikk itt találod: Mi kell a vándortúrázáshoz? cím alatt.

Túrafelszerelés lista vándortúrára
Lehetséges vándortúra felszerelés

A vándortúra, hátizsákos túra (backpacking vagy trekking) nagyobb szellemi és fizikai felkészülést követel meg a túrázó részéről, és kiforrottabb, professzionálisabb túrafelszerelést, mint az egynapos túrák. Folyamatosan úton lenni egyrészt sorozatterhelést jelent, amire nem biztos, hogy átlagos kondícióval és felszereléssel (minél jobb a felszerelés, annál könnyebb az élet a vándortúrán) képes vagy, másrészt fejben is tudnod kell koncentrálni. Hagyni kell átalakulni a Maslow-piramist, hogy az „gyaloglás-evés-pihenés” trió törjön a csúcsra és átmenetileg leegyszerűsödjön az életed. Cserébe viszont garantáltan kiszakadsz a hétköznapokból és megélheted a vándortúrák, zarándoklatok semmivel sem utánozható, egyedi élményét.

Vándortúra az Országos Kéken
Vándortúra az Országos Kéken

Egynapos túrák

A már említett egynapos túrák viszont kisebb felszerelés igényükből kifolyólag szinte bárki számára, bármikor elkezdhetők és remek tréninget jelentek a nagyobb túrákra. Rutint szerezhetsz általuk és felkészülhetsz a nagyobb kihívásokra. Egy hétvégi kétnapos túra pedig – még ha szállást foglalsz is közben és nem nomadizálsz- tökéletes átmenet az igazi hátizsákos kalandok felé.

Tetszett? Akkor oszd meg természetjáró barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük