Olvasási idő: 3 perc

3 hasznos határozó természetjáráshoz, és mindhárom elfér a zsebedben! Okostelefonra való ismeretterjesztő alkalmazások: fákról, madarakról, kétéltűekről és hüllőkről, hogy az erdőben látottak könnyedén ismeretekké válhassanak. Terítékre kerül egy-egy fa-, madár-, illetve egy kétéltű- és hüllőhatározó. A bemutatott alkalmazások mindegyike felhasználó- és gyerekbarát, így az ifjú vadonjárók önállóan is bővíthetik tudásukat a segítségükkel, de akár az iskolai oktatásban, természeti nevelésben is helyük lehet!

Manapság – tetszik vagy sem – túrafelszerelésünk egyik biztos kelléke a mobiltelefonunk. A mobilunkat használjuk az élmények megörökítésére fényképezőgép vagy videokamera helyett, GPS készülékként navigációhoz, vész esetén segítségkéréshez és természetesen a hagyományos módon, szeretteinkkel történő kapcsolattartásra is. De ha már úgyis ott van nálunk, akkor használjuk valami egyébre is: tanulásra! A következő három határozó biztos segítséget nyújt növény- és állatismereted bővítéséhez.

1. Fa Book interaktív fahatározó

Elsőként kezdjük a fákkal. Őket az állatoknál könnyebb meghatározni, hiszen helyhez kötöttek, békések és jól tűrik a vizsgálódást. Ebben nyújt nekünk óriási segítséget az Országos Erdészeti Egyesület frappáns Fa Book applikációja. A Fa Book egy okostelefonra és/vagy tabletre letölthető fahatározó applikáció (alkalmazás), mely több mint 100 erdei fa- és cserjefaj terepi megismeréséhez szolgál hatalmas mennyiségű információval. Mivel okostelefonra vagy tabletre telepíthető, ezért határozóként vihetjük magunkkal bárhová is visz az utunk.

Fa Book interaktív fahatározó a Google Play áruházban
Fa Book interaktív fahatározó a Google Play áruházban

Míg a határozó használatával természetjárás során azonosíthatók az egyes fajok, és tudható meg róluk sok-sok érdekesség, addig az alkalmazás weboldalán található fotótár képei szabadon letölthetők, és a forrás megjelölésével (Forrás: Országos Erdészeti Egyesület) oktatáshoz, környezeti nevelési munkában, előadásokhoz, tanulmányi versenyeken stb. szabadon felhasználhatók.

A 2022. Év Fája a nagylevelű hárs, képen a levél és a virágzat (Forrás: Országos Erdészeti Egyesület)
A 2022. Év Fája a nagylevelű hárs, képen a levél és a virágzat (Forrás: Országos Erdészeti Egyesület)

A Fa Book interaktív fahatározó ingyenesen letölthető androidra és iOS-re.

2. Madárhatározó

Az egyik kedvenc természetjáró applikáció a telefonomon a Madárhatározó. Tökéletes alkalmazás azoknak, akik meg szeretnék ismerni, határozni a környezetükben előforduló madarakat, akár természetjárás közben, akár a mindennapok során. Az app 2016-ban jelent meg és azóta többször frissítették, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közös projektje, amely jelenleg az alábbiakat nyújtja:

  • Madárhatározás – ha nem tudod milyen madarat láttál, ez a segítség!
  • Madárlexikon – itt találod az alkalmazásban szereplő összes madárfajt leírással, illusztrációval és hanggal
  • Megfigyelés rögzítése – egy gyors regisztrációt követően feltöltheted alkalmi megfigyeléseid
  • Játék – tesztelheted vagy bővítheted tudásod játékos formában
  • Adatfeltöltés a Madáratlasz Programba (MAP)
  • 367 madárfaj, 615 illusztráció és 408 madárhang
A Madárhatározó app a Google Play áruházban
A Madárhatározó app a Google Play áruházban

A Madárhatározó használatához az MME készített egy jól követhető, részletes leírást, ami ide kattintva érhető el. Az alkalmazásban használt illusztrációk Kókay Szabolcs munkái, a madárhangok Zsoldos Árpád hangfelvételei, illetve a xeno-canto.org weboldal ingyenesen hozzáférhető madárhangjai, a fajleírásokat Madas Katalin készítette. A mindenki számára elérhető ingyenes verzióban a hazánkban leggyakrabban előforduló 157 madárfaj található, de az alkalmazás bővíthető haladó verzióra 1090 Ft-ért, amely 367 fajával már majd’ a teljes hazai madárfaunát lefedi. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjainak a haladó verzió ingyenes elérhető – többek közt ezért is érdemes MME tagnak lenni. A Madárhatározó alkalmazást itt tudod letölteni (ingyenes verzióban) androidra és iOS-re.

Fontos háttérinformáció a Madárhatározó applikációról, hogy bár saját tapasztalatom szerint, ugyan el-elfut tableten is, de a fejlesztése, támogatása csak mobiltelefonra történt illetve történik, tehát inkább okostelefonnal érdemes használni.

3. Kétéltű- és hüllőhatározó

A Kétéltű- és hüllőhatározó alkalmazást szintén az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület fejlesztette csakúgy, mint a Madárhatározót. Így nincs is rajta mit csodálkozni, hogy ez a határozó használatában és funkcióiban is megegyezik az elődjével. Az applikáció az összes, hazánkban előforduló, tehát mindösszesen 17 kétéltű és 18 hüllő faj terepi azonosításához segítséget nyújt. A használatot megkönnyítendő erről a határozóról is született egy részletes leírás, ami ide kattintva érhető el.

  • Kétéltű- és hüllőhatározás – ha nem tudod mit is láttál, ez a segítség!
  • Lexikon – itt találod az alkalmazásban szereplő összes fajt, leírással, illusztrációval és némelyeknél hanggal is
  • Játék – tesztelheted vagy bővítheted tudásod játékos formában
  • 41 színes illusztráció, 12 béka hanggal és részletes fajleírások
A Kétéltű- és Hüllőhatározó a Google Play áruházban
A Kétéltű- és Hüllőhatározó a Google Play áruházban

A határozóban használt illusztrációk Zsoldos Márton munkái. A Kétéltű- és Hüllőhatározó ingyenes, az alábbi linken tölthető le androidra és iOS-re.

Tetszett? Akkor oszd meg természetjáró barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük