Olvasási idő: 4 perc

Az alábbiakban néhány fontos tanácsot szeretnék adni a túrabakancs kiválasztásához. Nem konkrét túrabakancsot és nem konkrét márkát fogok neked ajánlani, helyette inkább tippeket, szempontokat szeretnék adni, amelyek biztosan hasznodra válnak a végső döntésben!

Határozd meg, hogy mire keresel túrabakancsot!

Túrázásra! Hát persze, tudom. De túrabakancs és túrabakancs között is van ám különbség. Hiszen van olyan túrabakancs, amivel a Tátrában túráznak és olyan is, amivel Hűvösvölgyben.

Minek kell, hogy megfeleljen a túrabakancs? Hol és milyen terepen használnád a legtöbbet? Téli vagy egész éves használatról van-e szó? Gyorsan mozogsz a hegyekben kis felszereléssel, vagy a 70 literes hátizsákod terhével is meg kell küzdened? Teljesítménytúrázni kell vagy az Országos Kéktúrát szeretnéd egyvégtében végigjárni? Az Alpok sziklás magaslatai vonzanak, vagy a kutyáddal rovod a hazai erdei ösvényeket napi szinten? És még sorolhatnám a kérdéseket, amelyeket magadnak kell feltenned már a keresés elején.

Általánosságban elmondható, hogy még a legjobb túrabakancs sem jó mindenre. Van ami 5000 méter felett az igazi és van olyan túrabakancs, ami a Bakonyerdő legjobbja. Határozd meg a szükségleteidet és aszerint keress bakancsot!

Térképezd fel a túrabakancs piacot!

Olvass teszteket, nézz videókat a témában! A youtube, vimeo hemzsegnek a különféle önjelölt és/vagy profi lábbeli tesztelőktől. A hivatalos márka videókban sok esetben maguk a fejlesztésért felelős szakemberek magyarázzák el a technikai innovációkat.

Az outdoor témájú internetes oldalakon és nyomtatott kiadványokban is rendszeresen foglalkoznak túrabakancs teszteléssel.

Beszélgess természetjáró ismerőseiddel a túrabakancsokról! A gyakorlottabb természetjárók már biztosan kipróbáltak és elkoptattak pár túrabakancsot az évek során, és ha kikéred a véleményüket, szívesen el fogják mondani, hogy nekik mi vált be és mi nem.

A különböző patinás outdoor díjak és elismerések is fokmérői lehetnek egy-egy modell milyenségének. Summa-summarum, lesz bőven lehetőséged tájékozódni, csak vigyázz, ne téveszd majd szem elől a saját szempontjaidat!

A végső döntést neked kell meghozni!

Ha végeztél a piackutatással, lehet azt fogod tapasztalni, hogy mindenki másra esküszik. Minden rutinos túrázónak van kedvenc márkája, kedvenc túrabakancsa. De minden túrázónak más-más a lába (méret, szélesség), a testsúlya, a mozgása…

Hallgass meg nálad tapasztaltabb túrázókat és persze magát az eladót is a szakboltban, majd alakítsd ki a saját szempontrendszered (kényelem, keménység, puhaság, anyag, vízállóság, lélegzés, tömeg, talpbordázat, szélesség, gördülékenység és a többi…)! Erre támaszkodva próbálj fel minél több bakancsot a kiválasztott kategóriában! A döntés a tiéd.

Tipp: A lábad „mondja meg”, mi jó neki! Ne a szemeddel szelektálj, mert lehet, hogy pont a legjobb túrabakancsot írnád le esztétikai okokból…

Próbálj körültekintően!

Próbálj fel többféle túrabakancs márkát, többféle modellt! Ha van rá mód, délután próbálj, már bedagadt lábbal és olyan zoknival, amilyennel többnyire hordani fogod a túrabakancsot! Szánj időt a próbára, hiszen ha minden jól megy évekig ezt a lábbelit fogod hordani a hegyekben!

A jó túrabakancs nagy kincs
A jó túrabakancs nagy kincs

Érdemes felvenni a két lábadra egy-egy különböző túrabakancs balos-jobbos darabját. Ezzel a módszerrel szimultán tudod összehasonlítani a lábbelik komfortját, tartását, keménységét, stb… A legfontosabb, hogy kényelmes legyen a lábbeli, az ideális túrabakancs már első felvételre is olyan, mintha a lábadra öntötték volna. Ezt az érzést keresd!

Gyakran mondják, hogy túracipőből, túrabakancsból egy számmal nagyobb kell, mint a rendes cipőből. Igen, minimum fél számmal nagyobbat válassz, mint a lábméreted de gyakran egy egész szám is lehet a különbség. A túra közbeni lábdagadás és a lejtmenetek megkövetelik a nagyobb lábbelit.

Ha pont passzentos a túrabakancs, valószínűleg elbúcsúzhatsz pár lábkörmödtől, vagy a hólyagok fogják fájdalmassá tenni az első túrádat (nem biztos, hogy több is lesz az ilyen túrabakanccsal). A helyes méretet akkor találtad meg, ha a túrabakancs kényelmes, nem nyomja sehol sem a lábadat, a lábad nem éri végig a bakancsot, ugyanakkor az a bokádat, sarkadat a helyén tartja járás közben.

Tipp: Vedd ki a talpbetétet a túrabakancsból és lépj rá! Így látni fogod, hogy mennyi helye van a lábadnak a bakancsban. Ideális esetben 0,5-1 centit fogsz látni a talpbetétből a lábujjaid előtt.

Figyelj a fűzésre! A helytelenül befűzött túrabakancs félrevezeti az érzékeid, ezért próbáld meg többféle szorossággal, többféle fűzési technikával a lábbelit, hogy megtaláld a legkényelmesebb megoldást!

A túrabakancs fűzése egy külön bejegyzést is megérne...
A túrabakancs fűzése egy külön bejegyzést is megérne…

Ne foglalkozz a túrabakancs árával!

Könnyű mondani, tudom. Pedig így van. Egy jól kiválasztott, kényelmes, minőségi lábbeli hosszú éveken keresztül lesz hűséges társ útjaidon. A vételárat oszd el a túrabakancs várható élettartamával (egy jó túrabakancsnál jó pár év) és megkapod, hogy évente mennyit fizetnél a lábbeliért! Meg fogsz lepődni, hogy milyen jó üzletet köthetsz.

Tipp: A próba ingyen van. Bátran próbáld meg a legdrágább modellt is! Így legalább kiderül, hogy miért annyi amennyi…

Összegezve az eddigieket, azt mondhatom, hogy az igazán jó túrabakancs legfontosabb ismérve, hogy funkcionális (tehát megfelel arra a célra, amire szánod) és kényelmes!

Ha jól sikerült a választás, akkor már csak a táj szépségével és a kihívások leküzdésével kell majd foglalkoznod túra közben.

Kiegészítők és ápolás

A túrabakancs tudása legjavát csak megfelelően ápolva és impregnálva tudja nyújtani! Gyakran nehéz a túrák után fáradtan még a cipőápolással bíbelődni ezt tapasztalatból tudom… pedig bizony érdemes, ha sokáig szeretnéd használni a bakancsot.

Ha már megvetted álmaid túrabakancsát, amivel sok-sok közös kalandot és kilométert fogtok együtt megélni, akkor gondoskodj még egy apróságról: a túrazokniról. A túrazokni szinte a túrabakancs része és egy rossz zokni, bizony lerontja a bakancs teljesítményét (pl. lélegzés).

A jó túrazokni a túrabakancs hű társa
Jó túrabakancshoz jó túrazokni dukál. Így ránézésre ennél azért léteznek technikásabb túrazoknik is…

Mindenféleképp magas szárú, technikai, jól szellőző, gyorsan száradó, párnázott és megerősített túrazoknit használj! Néhány túrazokni márka a teljesség igénye nélkül, amelyek nekem beváltak: Lorpen, Quechua, Zajo.

Tetszett? Akkor oszd meg természetjáró barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük