Olvasási idő: 4 perc
Mi a teljesítménytúra?
A teljesítménytúrákkal (is) nagyon szép helyekre lehet eljutni

Kinizsi 100, Gerecse 50, Kazinczy, Rockenbauer 130, Mátra 115, Palóc Expedíció, Mátrabérc – ha már hallottál róluk és elszörnyedtél vagy épp lázba hoztak, akkor számodra sem ismeretlen, amitől olyan sokan idegenkednek és amit olyan sokan imádnak, mit kell tudni róla és mi fán terem: a teljesítménytúra?

Teljesítménytúrázók Társasága

„A teljesítménytúra egy előre meghatározott útvonalon rendezett túra, ahol az útvonalon adott időn belül kell végigmenni.”

A teljesítménytúrázó világ megkerülhetetlen fóruma a Teljesítménytúrázók Társasága, mely összegyűjti, tájegységenként kategorizálja, nyilvántartja a hazai és már sok esetben a szomszédos országok teljesítménytúráit is. Online és nyomtatott túranaptáruk elsődleges forrása a túrázóknak. Ám nem volt mindig TTT, pontosabban nem volt 1991 előtt TTT…

Az első teljesítménytúra Magyarországon

Az első magyar teljesítménytúra az 1981-től megrendezésre kerülő Kinizsi 100. A mintát a szlovákiai „stovkák” nyújtották, majd a táv feleződésével létrejött 1982-ben a mai napig óriási népszerűségnek örvendő Gerecse 50, Az 1980-as években egyre-másra születtek a tiszavirág életű és a sokszorosan megrendezett, mára patinás rendezvények is. Az utóbbi években a Teljesítménytúrázók Társaságának évente megjelenő nyomtatott túranaptára már több száz túra leírását tartalmazza.

Teljesítménytúrák napjainkban

Sokan azért tartanak a teljesítménytúráktól, mert nevükben szerepel az a bizonyos teljesítmény szó. Lehet egy teljesítménytúrát végigfutni, az elsők között beérni és lehet szintidőn belül 1 perccel, utolsó energiáidat mozgósítva „becsúszni”. Lehet kényelmesen, ismeretlen ismerősökkel vagy barátokkal beszélgetve végigsétálni, és lehet magányosan, gondolataidba révedve a számodra ideális tempóban, feltöltődve teljesíteni egy teljesítménytúrát. Ami biztos, hogy a teljesítménytúra nem verseny! Mindenki megtalálhatja benne saját maga számára a teljesítményt, a célt, a miértet. Lehet cél maga a teljesítés, lehet cél az X időn belüli teljesítés és bármi, amit magad elé tűzöl.

Mi a teljesítménytúra? Amiért kitűző vagy jelvény jár!
A kitűzők és jelvények szokványos díjazásnak számítanak

Kiből lehet teljesítménytúrázó?

Bárki elindulhat teljesítménytúrán egyesületi tagsági, előképzettség, túratapasztalat nélkül is. A legtöbb rendezvényen kedvedre válogathatsz a számodra megfelelő távú és szintkülönbségű túrák között. A túrák nehézsége széles skálán mozog a laza erdei sétáktól kezdve a kétszáz kilométeres, több ezer méter szintkülönbséggel nehezített extrém erőpróbákig. Léteznek kifejezetten családbarát rendezvények, ahol a család minden egyes tagja kiválaszthatja és bejárhatja a számára legmegfelelőbb útvonalat, majd egymást bevárva és élményekkel feltöltődve térhetnek együtt haza. Előfordul, hogy a legfiatalabb teljesítő babahordózban teszi meg a távot és sok, fiatalokat megszégyenítő, nagypapa-nagymama korabeli túrázóval is találkozhatsz.

Azok, akik nem kezelik biztos kézzel a tájolót és a térképolvasás csínját-bínját sem sajátították még el, kifejezetten örülni fognak, hogy a teljesítménytúra rendezvényeken a tájékozódásban óriási segítséget nyújtanak maguk a rendezők (táblák, itiner, pontőrök, telefonos segítség és a többi…)

Mit kapok a pénzemért egy teljesítménytúrán?

A nevezési díjért cserébe – mely igen széles skálán mozog pár száz forinttól több ezer forintig – a rendezők biztosítják az útvonalat, vezető füzetet, úgynevezett itinert és a túra után vagy közben frissítőt adnak. Szokványos díjazás a kitűző vagy jelvény és a túra apropójával díszített oklevél vagy emléklap. Általában a túra nevezési díja egyenes arányban áll a túra nyújtotta szolgáltatások színvonalával. Ha informálódni szeretnél egy túra szolgáltatásairól, a TTT túranaptárából és a korábbi rendezések szülte élménybeszámolókból szemezgethetsz. Ugyan láttam már elrettentő példát, de jó ha tudjuk, hogy a teljesítménytúrák rendezői, önkéntesei szabadidejükből, úgynevezett társadalmi munkából tevékenykednek, az esetlegesen megtermelt hasznot a rendező egyesületek közhasznú céljaira fordítják.

Mi a teljesítménytúra?
A Mátra 115 híres festett kő díjazása Fotó: matra115.hu

A teljesítménytúrához szükséges felszerelés

A teljesítménytúrázás kipróbálásához nincs szükség különösebb felszerelésre. Egy pár használt sportcipő, kényelmes ruházat és egy hátizsák elegendő belépő a teljesítménytúrák világába. Aztán az „evéssel” később megjöhet az étvágy. Minél többet túrázol, annál hamarabb fog átalakulni a felszerelésed. A korábbi beázós cipő helyett komolyabb bakancsot vagy túracipőt szerezhetsz be, a pamut pólót lecserélheted technikai aláöltözetre és a kilométerek növekedésével már az iskolatáska hátának ventilációja sem biztos, hogy ki fogja elégíteni az igényeidet.

A funkcionális öltözködésről ebben a korábbi bejegyzésben olvashatsz bővebben. A ruházat legfontosabb kelléke egyértelműen a lábbeli, ami lehet túracipő, túrabakancs és terepfutó cipő is. A lényeg, hogy a cipőd kényelmes és a célnak megfelelő legyen.

A hátizsák legyen könnyű, jól pakolható és megint csak: kényelmes. Az sem árt, ha víztartály szállítására is alkalmas. Én az amerikai Osprey cég hátizsákjaira esküszöm, szintén kitűnő a német Deuter, de a Decathlon hátizsákjai is kifejezetten jónak mondhatók a maguk árkategóriájában.

Az adott tájegységre vonatkozó térkép vagy atlasz sosem árt és jobb félni, mint megijedni alapon nálam mindig van elsősegélycsomag is.

Az enni- és innivaló témájában nem adnék tanácsot, ahány ember, annyi megoldás. Van, akinek a Kékestetőre felfele menetben a füstölt kolbász segít (menet közben és önmagában fogyasztva!!! – el is neveztük ezt a fajta energiapótló szert izotóniás kolbásznak) és van, aki a legmodernebb szereket és italokat favorizálja. Pár túra és biztosan megtalálod a saját receptedet!

A legjobb teljesítménytúra

Mivel évente több száz teljesítménytúrát rendeznek hazánkban, ezért a túrák nehézsége, minősége, szervezettsége, a „túra élmény” sokféle lehet… Javaslom ne törj pálcát a teljesítménytúrázás felett, ha az első teljesítménytúrád nem olyan volt, mint amilyennek képzelted! Próbálj ki más-más tájegységeket, útvonalakat és rendezői gárdákat. Ha biztosra akarsz menni, akkor pedig olvass korábbi rendezésekről szóló beszámolókat és értékeléseket! A Teljesítménytúrázók Társasága minden évben megszavaztatja a túrázókkal a Hazai Legjobb Teljesítménytúrát, majd közzéteszi a 20 legjobb névsorát. Az ezen listán található rendezvények garantáltan különlegesek.

Tetszett? Akkor oszd meg természetjáró barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük