Olvasási idő: 3 perc

Első lépésként megszületik a gondolat, hogy útra kelsz. Aztán kiválasztod az úti célt és az időtartamot. Majd eljön az ideje a hátizsák megpakolásának és akkor már menthetetlenül útra kész vagy…

Akár az első túrádról, akár az ezredikről legyen is szó, mindig legyen meg az alapfelszerelés, szelektálj a „jó lenne, ha nálam lenne” holmikból  és kétszer is ellenőrizd, hogy minden benne van-e a hátizsákban!

A túra tervezése

Hány napos lesz a túra? Ha csak egy-két napos túrára indulsz természetesen közel sem lesz annyi élelmiszerre és váltásruhára szükséged, mintha egy többhetes vándortúrára indulnál. Így a pakolási listát nagyban befolyásolja a túra tervezett időtartama.

Tipp: Írj listát és tételesen ellenőrizz minden egyes darabot bepakoláskor!

Második feladat: ellenőrizned kell, hogy megfelel-e a felszerelésed a tervezett túra kihívásainak! Ha hideg lesz, legyen nálad hideg időre való felszerelés és ruházat. Esőre szinte mindig lehet számítani, nem árt ha felkészülsz rá. Legyen nálad kellő mennyiségű folyadék és élelem.

Kellemetlen ha vándortúra közben a semmi közepén kifogy a gázpalack vagy a fejlámpába szánt elemek idő előtt lemerülnek… De vigyázz, ne ess át a ló túloldalára, a több nehezebb is, amit neked kell cipelned. Kétszer is gondold meg, hogy mit viszel magaddal!

A hátizsák bepakolása 1. rész

Pár túra után ki fog alakulni a saját rendszered, hogy mit hova érdemes pakolnod a hátizsákban, de mikor először nekiállsz a bepakolásnak valószínűleg olyan lesz, mint egy 3D puzzle. A hátizsákodat abból a célból alkották meg, hogy akár nagy tömegű felszereléssel is túrázz vele, a pakolás pedig arról dönt, hogy mennyire lesz kényelmes ez a túrázás.

A közhiedelemmel ellentétben a nehéz felszerelési tárgyakat  nem érdemes alulra pakolni. A nehezebb tárgyakat (sátor, konyhai eszközök, gázpalack stb.) a hátizsák középső részébe, a hátadhoz közel tartsd, a könnyebb, összenyomható dolgokat (ruházat, hálózsák stb.) pedig tedd ezek köré!

Hogyan pakold a hátizsákot?
A hátizsák röntgen alatt… Fotó: osprey.com

A hátizsák bepakolása 2. rész

Azokat a felszerelési tárgyakat, melyeket naponta csak egyszer használsz, (ezek jellemzően az alvás kellékei) pakolhatod alulra. Mivel ezeket csak napjában talán egyszer veszed elő, így nem lesz gond ha relatíve nehéz hozzájuk férni, minden fontosabb kellék mehet rájuk, hogy azok viszont kéz közelben legyen.

Gyakori hiba kezdő pakolóknál, hogy a hálózsáknak nem marad már hely a hátizsákban és az bizony kívülre kerül. A tüskék, tövisek könnyen kiszakíthatják a hálózsák vékony tokját és ha elkapja a túrázót egy nagyobb eső, akkor kénytelen lesz vizes hálózsákban aludni…

Ha tényleg nincs már hely odabent, akkor a derékaljat tedd inkább kívülre, mint a hálózsákot. Viszont legyen rajta tok, ami megvédi a kilyukadástól!

Tipp: A túrafelszerelést érdemes tematizálva kisebb-nagyobb vízhatlan zsákokba pakolni, így könnyebben megtalálod őket a hátizsákban és biztosan szárazak maradnak.

A megpakolt hátizsák inkább legyen magas és sovány, mint alacsony és duci. A hátizsák kompressziós hevederei rögzítik a felszerelést, hogy az ne mozogjon a hátizsákban túra közben és a megfelelő formára igazíthatod velük a hátizsákot, hogy az ne legyen túl terjedelmes.

Vigyázz, hogy megmaradjon a hátizsák egyensúlya! Ha az egyik oldal nehezebb, akkor a hátizsák húzni fogja a válladat és a gerincedet, hamar kényelmetlenné válik a hátadon. A hátizsák súlypontja ne legyen túl magasan, mert bizonytalanná válnak tőle a lépéseid, könnyen kibillenhetsz az egyensúlyból. Akkor pakoltál ügyesen, ha a hátizsák súlypontja a gerincedhez közel, nagyjából a két lapocka közt helyezkedik el.

A hátizsák bepakolása 3. rész

Végezetül az apró zsebekről. A felső zseb és a derékpánt zsebei a gyakran használt, kisméretű dolgoknak készültek: mobiltelefon, fényképezőgép, energiaszelet, müzli, csoki, sapka, kesztyű, kéktúra igazolófüzet, térkép, gps stb.

Tipp: Az elsősegély csomagot én a hátizsákon kívül, egy jól látható oldalzsebben szoktam elhelyezni, így ha netalán szükség van rá, azonnal kéznél van.

Így pakold a hátizsákot!
Ügyes pakolással egy kisebb hátizsák is elegendő lehet egy hosszabb túrára. 48 literes Osprey hátizsákkal a sarkkörön túl…

Elérhetőség, kényelem, próba

A túra előtt bizonyosodj meg róla, hogy minden megvan, hogy minden a helyén van és, hogy amire gyorsan lehet szükséged túra közben, azt gyorsan el is érd. Gondolom nem szükséges ecsetelnem, hogy egy jól elpakolt és vízhatlan tokba tett esőkabát, mennyire véd meg téged a szakadó esőben…

Ha mindent rendben találsz, tégy egy próbautat a ház körül, lépcsőzz kicsit a megpakolt hátizsákkal és állítsd be a hevederekkel úgy, hogy a lehető legkényelmesebb legyen! Ha valami lötyög a zsákban, nyomja a hátadat még lesz időd átpakolni és tökéletes menetfelszereléssel útra kelni, mikor eljön az ideje.

Tetszett? Akkor oszd meg természetjáró barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük