Olvasási idő: 3 perc

A túrázás is olyan, mint minden más elfoglaltság. Minél komolyabban csinálod, minél jobban elmélyülsz benne, annál inkább az lesz az érzésed, hogy soha nem tudsz róla eleget, soha nem túrázol eleget, soha nem vagy készen…

Ha megszeretted a természetjárást, egyszer csak azt veszed majd észre magadon (vagy már észre is vetted), hogy többet mennél, egyre többfelé, egyre nehezebb utakon, egyre nagyobb időre, egyre különlegesebb helyekre… a megváltozott igényekhez pedig neked is és persze a túrafelszerelésednek is alkalmazkodnia kell majd.

Bizony-bizony a túrázás is pénz- és időigényes. Az alábbiakban arról lesz szó hogyan tudsz pénzt spórolni a túrafelszereléseden.

1. Vásárolj túrafelszerelést szezonon kívül!

Ha nem azonnal kell az a bizonyos valami, akkor játssz kivárásra! Türelem! Túraszandált, sátrat, rövidnadrágot télen, sílécet, hótalpat, pehelykabátot nyáron vegyél! A választék jóval kisebb lesz, mint szezonban de az árak is alacsonyabbak.

2. Vedd meg online!

Itt elsősorban nem a túraruházatra és a lábbelire gondolok, amiket érdemes felpróbálni vásárlás előtt, hanem a túrafelszerelés egyéb elemeire. Kanálgépet, fejlámpát, impregnálószert, hátizsákot, hálózsákot, gázfőzőt, térképet stb. nyugodtan lehet online is vásárolni.

Az internet segítségével sokkal könnyebb megtalálni a legjobb (jelen esetben legolcsóbb) ajánlatot és ha esetleg a kiválasztott termék mégsem nyerte el a tetszésedet, a visszaküldés és pénzvisszafizetés azon is segít.

3. Válaszd a régebbit!

Az outdoor cégek a bevált modelljeiket – némi ráncfelvarrást követően persze – szeretik évről-évre piacra dobni, hogy kielégítsék a vásárlói igényeket és minimalizálják az „új termék” piacra dobásával járó kockázatot. Ez neked két dolog miatt is jó. Egyrészt a régebbi modellt a túraboltok ilyenkor megpróbálják olcsóbban „kipörgetni” a készletről, másrészt magad előtt láthatod a termék evolúcióját. Ha a régebbi termék minőségileg is megfelel számodra, vedd meg azt!

Lehet a régebbi túrafelszerelés is megfelelő, attól még, hogy nem olyan trendi...
Lehet a régebbi túrafelszerelés is megfelelő, attól még, hogy nem olyan trendi…

4. Vásárolj akciós időszakban!

Black friday, karácsonyi leárazás, januári készletkisöprés, húsvéti akciók, summer sales és a többi és a többi… Bizony a kereskedelemben gyakran vannak akciós időszakok. Szemed a pályán legyen! Egy-egy hírlevél feliratkozás vagy jól elkapott hirdetés aranyat érhet.

5. Vásárolj túrafelszerelést kedvezményesen!

Ez a tipp az előző után némi magyarázatra szorul. Arra gondolok most, hogy nagyon sok túraboltnak, webshopnak van már törzsvásárlói, hűségkártyás stb. valamilyen kedvezményes rendszere. Használd ki a rendszer nyújtotta kedvezményeket!

Pro tipp: Dolgozz túraboltban, outdoor márkánál, sportáruházban! Ebben az esetben tiéd a dolgozói kedvezmény, ami az összes eddig leírtnál nagyobb megtakarítást jelent majd neked!

6. Vegyél használt túrafelszerelést!

Attól, hogy valami használt még nem biztos, hogy rossz, ellenben biztos, hogy olcsóbb, mint új korában! Ellenőrizd, hogy az alapvető minőségi kritériumoknak még mindig megfelel-e az a bizonyos túrafelszerelés és ha igen, akkor szerencséd van: jó üzletet köthetsz jó áron!

A világ egyik legpatinásabb outdoor cégének a Patagonia-nak filozófiája, hogy addig használjuk az outdoor felszerelést, amíg csak tehetjük. Szintén ők még használt cuccos webáruházat is üzemeltetnek, ahol outdoor ruházatot és túrafelszerelést is kapni az eredeti ár töredékéért! https://wornwear.patagonia.com/

7. Ne vásárolj!

Unortodox tipp, de a legjobb pénztárcabarát és természetbarát tippem. Komolyan, ne tedd! Ne vegyél semmit! Ne porosodjon szegény túrafelszerelés a garázsban vagy a gardróbban, vagy más megközelítéssel: ne „álljon” benne a pénzed, ha nincs rá szükség. Gondold át, hogy valóban szükséged van-e arra a kiszemelt túrafelszerelésre!

Amennyiben a válasz nem, akkor máris spóroltál. Amennyiben a válasz igen, akkor olvass tovább!

Vásárlás helyett bérelhetsz vagy kölcsön is kérhetsz. Vannak olyan túrafelszerelési tárgyak, amiket egyszerűen nem éri meg megvenni, hacsak nem vagy túravezető vagy profi természetjáró.

Tipikusan ilyen túrafelszerelés a hótalp, a hágóvas, a beülő. Ezeket jobb helyeken bérelni is lehet (például itt), de ha kellően kiterjedt természetjáró baráti körrel rendelkezel, akkor akár kölcsön is kérheted őket.

Ha pedig mégis inkább a vásárlás mellett döntesz, azt javaslom mindig a minőségi túrafelszerelést válaszd (lehetőleg persze olcsóbb áron)! Minél kevesebbet vásárolsz, minél kevesebbszer, annál jobban kíméled a környezetet, melyben túrázol.

Védd a környezetet, amiben túrázol!
Védd a környezetet, amiben túrázol!

Tetszett? Akkor oszd meg természetjáró barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük