Olvasási idő: 3 perc

Egy multinacionális vállalat, amely lelkes önkéntesek és elhivatott dolgozók segítségével mára hagyományt teremtett a Mátrában. A Mátrai Decathlon Túranap első rendezésének és az ötlet megszületésének története.

Tervezéstől a tervezésig…

A Mátrai Decathlon Túranap rendezésének ötlete valamikor 2012 nyarán merült fel, akkorra már főtámogatói voltunk a Gerecse túráknak és szerettünk volna egy saját rendezvényt is elindítani az ország valamely másik tájegységében.  Kátai Anna, a Quechua és Wedze márkák magyarországi márkaigazgatójának bátorítására – hiszen én akkoriban részmunkaidőben foglalkoztatott eladó voltam – álltunk elő az ötlettel a Decathlon magyarországi igazgatójának, Pósfai Gábornak.

Gábor nagyon pozitívan fogadta az akkor még nagy vonalakban vázolt tervet és zöld utat adott a további tervezésnek és a konkrét szervezési feladatoknak. Anna tevékenyen részt vállalt a túra szervezése-rendezése körüli teendőkben is. Az ő segítségük és támogatásuk nélkül már a kezdet-kezdetén elakadt volna a túranap gondolata.

Hol legyen a Decathlon túranapja?

A lehetséges helyszínek közt szóba került a Bakony, Pilis és a Mátra is. Végül a Mátra, – mint az általam legjobban ismert helyszín – mellett döntöttünk. Következett a rajt-cél, vagyis a rendezvényközpontnak szánt létesítmény felkutatása, távok hosszúságának és útvonalának kialakítása. Miután a tervek megszülettek, elindítottuk a szükséges engedélyek beszerzését (zöldhatóság, erdészetek, nemzeti park).  Gyorsan szembesültünk azzal, hogy ez a folyamat nagyon sokáig elhúzódhat és az általunk preferált dátum sem feltétlenül a legjobb, tekintettel az őszi vadászati szezonra.

Végül úgy döntöttünk, hogy a rendezvényt változatlan helyszínen, változatlan formában, de fél éves csúsztatással, a tavaszi túraszezonban indítjuk útjára. Ez utólag is remek ötletnek bizonyult, figyelembe véve az első rendezéssel járó, számunkra addig ismeretlen kihívások fel-felbukkanását.

Időközben a rendezői csapat elkezdett terebélyesedni. Informatikus, grafikus, marketinges szakemberek mellett, lelkes Decathlon alkalmazottak (eladók, részlegvezetők, áruház igazgatók), barátok és nem utolsó sorban családtagok is csatlakoztak a projekthez.

Bagdi István „Bagirának” a segítsége az első rendezés óta nélkülözhetetlen a Mátrai Decathlon Túranapokon, és hozzá hasonlóan óriási segítség volt az első rendezésnél Becsei Lilla is, aki a rendezvény előkészületeiben és a túranap koordinációjában nyújtott maradandót.

A Mátrai Decathlon túranap díjazása kitűző
Nagy tételben… Megérkeztek az első kitűzők

Fontos volt számunkra, hogy a rendezői csapat sokszínűsége mellett is egységes legyen, megismerjék egymást az önkéntesek és tudják azt, hogy bizonyos szituációkban kire számíthatnak, kik lesznek sorstársaik a rendezésben. Ezért még a 2012-es év őszén közösen bejártuk a kisebb táv, a Szent Anna 12 útvonalát és csapatépítő foglalkozást tartottunk. Tavaszig még több alkalommal, a leendő rendezők kisebb-nagyobb csoportjaival bejártuk mindkét táv teljes útvonalát.

Nehézségek…

A túra előtti napokban az események nagyon besűrűsödtek, az utolsó hét lázas rohangálással és idegölő várakozással telt, hogy végül megrendezzük-e a túrát a kitűzött időpontban? 2013. március közepén megmakacsolta magát a tél, s úgy döntött, tart egy kis ráadást a tavaszváró túrázóknak és túrarendezőknek. Rövid idő alatt hatalmas mennyiségű hó hullott országszerte, ami a Dunántúlt gyakorlatilag elvágta az ország többi részétől.

Ebben a helyzetben döntenünk kellett, hogy a – közlekedési nehézségek miatt – megcsappant rendezői gárdával és a várhatóan szintén megcsappant résztvevői létszámmal is belevágjunk-e a rendezésbe? A rendezőség végül egyöntetűen a „megrendezzük” mellett döntött.

A túra előtti pénteken, egész nap folyamatosan csöngött a telefonom. Túrázók érdeklődtek, hogy milyenek a mátrai viszonyok, egyáltalában lesz-e a túra? Mindenkit megnyugtattam, jöjjenek bátran, lesz túra – hiszen ott és akkor a Mátrában nem voltak extrém viszonyok, ellentétben az ország más részeivel.

Az első Mátrai Decathlon Túranap reggelén

A túra napján, szombaton a kora reggeli órákban aggódva vártuk az első „fecskéket”. Mi lesz ma? Családias kis túranap vagy tényleg egy teljesítménytúra? Aztán elkezdtek szállingózni a túrázók, jöttek-jöttek, egyre többen… Nem hiába készültünk! A nap végére az első Mátrai Decathlon Túranap  419 indulót regisztrált összesen és 415-en sikeresen teljesítették is a túrát a ragyogó, téli márciusban.

A rendezői gárda – megfogyatkozott létszámmal is – maximálisan teljesítette az elvárásokat, sőt! Minden dicséretet megérdemelve a téli hidegben is regisztráltak, pontőrködtek, zsíros kenyeret kentek és kedves szóval bátorították a túrázókat naphosszat. Köszönet érte!

Mátrai Decathlon Túranap Kozmáry-kilátó EP
Voltak pontőrök, akiknek éjszakába nyúlt a műszak…

A teljesítménytúrát már a kezdet-kezdetén sem egyszeri alkalomnak szántuk, de az első rendezés sikere, a sok-sok pozitív visszajelzés egyértelművé tette, hogy a folytatni kell, így 2013. óta minden tavasszal van a Mátrában Decathlon Túranap.

Tetszett? Akkor oszd meg természetjáró barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük