Olvasási idő: 4 perc
A jó túrasátor könnyű, kompakt és ellenálló!
A jó túrasátor könnyű, kompakt és ellenálló!

A sátor kiválasztásánál, – mint annyi minden másnál – először is tisztázni kell az igényeidet! Kempingezéshez valót, vízparti menedéket, túrasátrat, fesztiválsátrat, expedíciós sátrat vagy a gyerekeknek a kertbe játszani való sátrat akarsz-e venni?

Fontos, hogy megtaláld a célodnak leginkább megfelelő darabot, ugyanis egy rossz menedék, egy rossz sátor el tudja venni a kedved a sátrazástól egy életre… Egy jó sátor viszont ráébreszt arra, hogy a hátadon viheted a szabadságot!

Technikai tudásuk szerint fogjuk most végigvenni a sátrakat, felsorolva a felhasználás kívánta legfőbb jellemzőkkel.

Gyereksátor

Legfontosabb szempont: egyszerű felállítás és lebontás, előny ha szép színes anyagból készült a sátor

Az ilyen sátrakat a multikban vagy játék áruházakban érdemes keresni. Egy igényes túraboltban ilyesmit nem tartanak és minden bizonnyal neked sem erre van szükséged természetjáráshoz.

Vízparti menedék, strandsátor, félsátor, sátorlap

Legfontosabb szempont: UV védelem, kompakt csomagméret

Ilyen sátrakat, sátorlapokat már a túra szakboltokban és a multiknál is lehet kapni. Léteznek gyorsan nyíló formában és normál, toldozós rudazattal ellátott modellek és egyszerű sátorlapok is. Ha előbbit választod, jól gyakorold be a nyitás-csukás mozdulatait a vásárlás előtt, mert csúnya leégés lehet a sátrazás vége és most nem az erős napsütésre gondolok. A rudazatos sátrak felállítása-lebontása kicsit időigényesebb ugyan, de jóval egyszerűbb is, mint az úgynevezett pop-up sátraké. Meg kell kötnöd a magad kompromisszumát ez ügyben. A sátorlapok vagy tarp-ok nem csak a strandolók, de a túrázók praktikus felszerelési tárgyai is, sokrétűen használhatók, akár menedéképítéshez, akár előtetőként másik sátor fölött kifeszítve. Egy pár túrabottal kombinálva a tarpot, máris az instant menedékek tucatjai közül válogathatunk…

A sátorlap megnöveli a hasznos teret.
A sátorlap megnöveli a hasznos teret.

Fesztiválsátor

Legfontosabb szempont: alkalmi használatra való, egyszerű és olcsó

A fesztiválozók nem tartoznak a klasszikus kempingezők és természetjárók táborába. Általában félnomád körülmények között sátoroznak, olyan helyeken, ahol a kényelmes, pihentető alvás sokadlagos szempont. A gyártók ezért némileg puritánabb, egyszerűbb és olcsóbb sátrakkal célozzák meg ezt a vásárlóközönséget.

A fesztiválsátrak nem a túrázók kellékei.
A fesztiválsátrak nem a túrázók kellékei.

Kempingsátor

Legfontosabb szempont: vízállóság, egyszerű felállítás és lebontás, nagy belső tér

Manapság a legtöbb, magára és vásárlóira kicsit is adó márka már kizárólag vízálló kempingsátrakat készít. A zuhanyteszt és a szélcsatorna teszt is bevett szokás, így amely sátraknál ez a protokoll el lett végezve, ott nem kell aggódnod az időjárás miatt (helyes sátorállítás esetében). A kempingsátraknál is fontos szempont az egyszerűség. Örömteli, hogyha nem azzal telik a nap, hogy az egész család sátrat állít.

A legtöbb ember számára a kempingsátor maga: a sátor!
A legtöbb ember számára a kempingsátor maga: a sátor!

A kempingsátrak már kétrétegűek: létezik egy vízálló külső és egy szellős, lélegző belső rész. A dupla anyag a kondenzáció kellemetlen hatásait hivatott kiküszöbölni. Általa a sátorban lecsapódó pára nem hullik vissza a felhasználóra és nem áztatja el. A különböző kicipzározható, kihajtható szellőzők nagyban növelik a sátor komfortját. Szükség is van rájuk, hiszen az ilyen sátrak általában egész nap fel vannak állítva és a déli napsütéstől nagyon fel tudnak forrósodni.

Léteznek osztott hálófülkés sátrak, ahol nem egy légtérben alszik mindenki. 4-5 fős családnál már érdemes az ilyen megoldásokon is elgondolkodni. Némely gyártó fekete színű hálófülkéket készít, amelyeken kevesebb fény szűrődik be, mint a fehéreken, így tovább alhat a család!

Az előtér vagy nappali rész alatt praktikus, ha vízálló ponyva van. Ezt, ha gyárilag nem is mellékelik, utólag feltétlenül érdemes beszerezni, pár ezer forintba kerül és nagyban hozzájárul a komfortemeléshez.

Sátor túrázáshoz, vagyis a túrasátor

Legfontosabb szempont: vízállóság, alacsony tömeg, kompakt csomagméret

Ha azt mondtam, hogy manapság már nehéz nem vízálló kempingsátrat találni, akkor nem vízálló túrasátrat találni szinte lehetetlen. A vízállóság mértékét tekintve lehetnek csak eltérések. Bizony! A vízállóságnak van ám mértékegysége. Gondolhatnád, hogy ami vízálló az vízálló, de nem.

Ez a mérőszám az úgynevezett Schmerber, amit milliméterben szokás kifejezni. Ez a szám azt mutatja meg, hogy az anyag, milyen magas vízoszlop hidrosztatikai nyomásának képes ellenállni. Lényeg: minél magasabb a milliméterben kifejezett vízállóság, annál jobb a sátor anyaga!

A túrasátraknál a lehető legalacsonyabb tömeg érdekében nem üvegszálas, hanem alumínium rudazatot használnak. Erősebb és könnyebb, mint az üvegszál, de sajnos drágább is. A legjobb túrasátraknál az egy főre jutó tömeg 1 kilogramm alatt van!

A jó túrasátor könnyű, kompakt és ellenálló!
A jó túrasátor könnyű, kompakt és ellenálló!

Érdemes itt is, mint a kempingezésnél vízálló ponyvát használni. A hátizsák tömegét pár száz grammal növeli ugyan, de nem kell majd egy saras sátrat elcsomagolnod az esős éjszaka után. Vagy nem fogja kiszúrni az első hegyes kő a drága túrasátrad alját. A tömegcsökkentés érdekében ugyanis a túrasátrak aljzatát vékonyabbra csinálták, mint a kempingsátrakét. Erősek, vízállóak a sátoraljak, de vékonyak. Valamit, valamiért ugyebár. Summa summarum: a sátorponyvával óvhatod a sátradat, nem leszel nyakig saras a sátor összerakásakor és az előtérben rekedt felszerelés sem lesz vizes a hajnali harmattól.

Expedíciós sátor

Legfontosabb szempont: biztonságos menedéket nyújtson extrém körülmények közt

Ezek a legtechnikásabb, legújabb gyártási technológiákat igénylő sátrak, így ezek a legdrágábbak. Ha most olvasol először a sátrakról, biztos, hogy nem erre van szükséged!

Az expedíciós sátor extrém igénybevételnek is megfelel.
Az expedíciós sátor extrém igénybevételnek is megfelel.
Tetszett? Akkor oszd meg természetjáró barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük