Olvasási idő: 3 perc
Országos Kéktúra igazolófüzet generációk egymás mellett
Országos Kéktúra igazolófüzet generációk egymás mellett

Az Országos Kéktúra igazolt végigjárásához elengedhetetlen kellék az Országos Kéktúra útvonalvázlat és igazolófüzet vagy röviden: a kéktúra igazolófüzet. Ebbe a kéktúra igazolófüzetbe gyűlnek majd a szebbnél-szebb pecsétek, ez a füzet tartalmazza a szakaszok táv-szint adatait, szükség lesz majd rá a teljesítés elbírálásához és akár alapszintű navigációhoz is megfelel.

Az alábbiakban néhány tippet szeretnék adni a leendő vagy újdonsült kéktúrázóknak a kéktúra igazolófüzet beszerzéséhez:

Országos Kéktúra igazolófüzet a Magyar Természetjáró Szövetségtől

Érvényes MTSZ tagsággal innen lehet a legolcsóbban beszerezni a kéktúra igazolófüzetet: személyesen az MTSZ központjában ügyfélfogadási időben. A füzet rendelhető ha a megrendelő vállalja a mindenkori postaköltség megtérítését. Ha valakinek sürgősen kell a füzet, mert halaszthatatlan kéktúrázhatnékja van, akkor javaslom, ne innen rendeljen! Tapasztalatom szerint nem ez a leggyorsabb módja a füzet beszerezésének, viszont mint említettem az elején, itt a legolcsóbb. UPDATE! 2023. április 11-én kaptam az információt, hogy az MTSZ irodában megszűnt az értékesítés.

A Magyar Természetjáró Szövetség központjának címe:
1075 Budapest, Károly körút 11. 7. emelet
(Európa Center irodaház)

Weboldal: www.termeszetjaro.hu

Ügyfélfogadás: hétfő–péntek 09.00–16.00 óra között

Telefon/fax: +36-1-311-2467, +36-1-332-7177

Árusítás: csak ügyfélfogadási időben!
Kiadványok megrendelése: info@termeszetjaro.hu

A bejegyzés publikálása óta elindult a Magyar Természetjáró Szövetség webshopja, ahonnan – sok egyéb MTSZ-es kiadvány mellett – megrendelhető az OKT igazolófüzet is : turistashop.hu

OKT igazolófüzet a megyei szövetségektől

Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy valamelyik megyeszékhelyünkön laksz vagy gyakran megfordulsz valamely megyei fővárosban, akkor az MTSZ megyei szövetségeinél is megvásárolhatod az igazolófüzetet. Hetente egyszer, ügyfélfogadási időben lehet átvenni a kiadványokat a megyei szövetségek központjában. Az elérhetőségeket és az ügyfélfogadási időszakokat az MTSZ weboldalán (pontosan itt) találod.

Az Országos Kéktúra igazolófüzetének 2009-es kiadása
Az Országos Kéktúra igazolófüzetének 2009-es kiadása

Országos Kéktúra igazolófüzet boltokból és webshopokból

Ha benne van a lábadban a boogie és sürgősen kell a füzet, akkor érdemes megfizetni a futárköltséget és azt a pár száz forint pluszt, mellyel többe kerül a füzet egy boltban, mint az MTSZ központban. Hétköznap délelőtti megrendelés esetén akár már másnap nálad is van termék!

Néhány ilyen forrás a teljesség igénye nélkül:

  • Cartographia Térképbolt (Budapest) webshop
  • Geotrek világjárók boltja (Győr) webshop
  • Mountex (Budapest) webshop
  • Decathlon (országszerte) webshop

Régi OKT igazolófüzet antikváriumból

Az antikvarium.hu weboldalán a bejegyzés írásakor épp nem kapható a régi igazolófüzet, de előjegyezhető. Természetesen ezen kívül érdemes offline antikváriumokban is kutakodni annak, aki régi (2003-ig nyomták újra és újra a régi füzetet tudomásom szerint), kereskedelmi forgalomban már nem kapható igazolófüzetet szeretne. A teljesítést akkor is elfogadják ha a régi füzetet pecsételed végig, viszont arra vigyázz, hogy a füzetben szereplő táv-, szint- és útvonaladatok már nagyban eltérhetnek a jelenlegi OKT helyzettől.

Országos Kéktúra igazolófüzet 2003-as kiadás
Országos Kéktúra igazolófüzet 2003-as kiadás

Igazolófüzet extrákkal

Érdemes lesz pár dolgot még beszerezned az OKT füzeted mellé. Az én tíz éves Országos Kéktúra igazolófüzetem gyantafoltos, többszörösen elázott, szamárfüles és rajta (benne) van az út összes pora…  Saját példámból okulva feltétlenül javasolnék valamilyen tokot a füzetednek, ami lehet műanyag, bőr, textil bármilyen. A pecsételés sikerességét biztosítandó pedig vigyél magaddal az útra bélyegzőpárnát! Ahol az erdő közepén van a bélyegzőpont ott jó eséllyel csak a bélyegző található a kis OKT dobozban, és bajos lehet a száraz bélyegzővel értékelhető lenyomatot produkálni az igazolófüzetbe. A turistashop.hu-n immár MTSZ-es pecsételőpárnát és irattartó tokot is lehet kapni (itt a link).

Tipp: Mindig vigyél magaddal (kellően betintázott) bélyegzőpárnát a kéktúrázásokra, a füzetet pedig tokban tárold, ha nem akarod, hogy idő előtt elhasználódjon!

OKT igazolófüzet tok variációk
Az igazolófüzetet érdemes védeni az út viszontagságaitól

Az új Országos Kéktúra igazolófüzet (2017-es kiadás)

2017. decemberében a Magyar Természetjáró Szövetség kiadta a legújabb kéktúra igazolófüzetet. Az igazolófüzetet a turistashop weboldalán lehet megrendelni.

Az Országos Kéktúra új igazolófüzete
Az Országos Kéktúra 2017-ben megjelent igazolófüzete Fotó: turistashop.hu
Színes térkép és útvonalvázlat az új igazolófüzetben
Színes térkép és útvonalvázlat az új igazolófüzetben Fotó: turistashop.hu
Tetszett? Akkor oszd meg természetjáró barátaiddal is!

7 Replies to “Honnan lehet kéktúra igazolófüzetet beszerezni?

  1. Tisztelt Túravezetők!

    Az lenne a kérdésem, hogy nekem még a régi füzet van meg, és már csak úgy 250 Km teljesítése van hátra. Ezeket én még az ezredforduló környékén teljesítettem. Be szeretném fejezni a többi szakaszt is a közeljövőben. Elfogadják e még a régi könyvet, és nem baj hogy, van a teljesítések között jó pár eltelt év?

    1. Kedves László!

      A korábban már teljesített szakaszok igazolása nem évül el és az időközben megváltozott szakaszokat sem kell ismételten bejárni. A régi kéktúra igazolófüzettel is igazolható a bejárás, azt ugyanúgy elfogadja a Magyar Természetjáró Szövetség, mint az új füzetet. A kéktúra teljesítésének nincs időbeli korlátja, akár több év is eltelhet bizonyos szakaszok teljesítése közt.

      Sok sikert a fennmaradó kilométerek legyűréséhez!

      Üdvözlettel:
      Becsei Zoltán

    2. Kedves Zoltán!

      Köszönöm a gyors és számomra jó hírt. Most leszek nyugdíjas a nyáron lesz rá időm a fiammal együtt.
      A 90-es években sokat mentem, főleg teljesítménytúrákra (80) de utána jöttek az unokák, meg anya betegsége.
      Most már befejezem végleg, nem akarok ebből a remek túramozgalomból kimaradni.

      Köszönöm a segítségedet.

      Üdv

      Laci Debrecenből

  2. Tisztelt Túravezetők!

    Kérem, segítsenek ki. Mi még fiatal család vagyunk, és tervezzük a gyerekekkel, hogy elkezdjük a kéktúrát. Viszont bizonytalan vagyok az igazolófüzettel kapcsolatban. Ahogy olvasgattam az interneten az a kép alakult ki bennem, hogy az országos kéktúra igazolófüzet csak az északi szakaszra vonatkozik. Ezt jól értettem, és meg kell venni hozzá az AK és a DDK füzeteket is külön? Három gyerekünk van és szeretnék mindnek saját füzetet, így nem mindegy anyagilag, és ha nem kell, akkor nem venném meg mind.
    Köszönöm válaszukat!

    Üdvözlettel,
    Szablár Gábor

    1. Kedves Gábor!

      Jól gondoltad, az Országos Kéktúra, a Dél-Dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra három önálló túramozgalom, melyek együtt alkotják az Országos Kék Kört. Az OKT igazolófüzet Hollóházától Írottkőig, a DDK igazolófüzet Írottkőtől Szekszárdig, az AK igazolófüzet pedig Szekszárdtól Sátoraljaújhelyig vezeti végig a túrázót (természetesen bármelyik útvonal fordított irányban és tetszőleges szakaszokra bontva is teljesíthető). Mivel a teljesítés általában – bármely kéktúrán is – évekbe telik ezért én nem javasolnám az igazolófüzetek egyidejű beszerzését. Már csak azért sem mert az AK és a DDK igazolófüzeteket információm szerint hamarosan újra kiadják és akkor már érdemes megvárni a vásárlással a legújabb, legfrissebb kiadványt. Az Országos Kéktúra 2017. decemberében kapott új, friss adatokkal és színes térképvázlatokkal bővített igazolófüzetet, én ennek beszerzését javasolnám Nektek először. Ezzel a bő 1100 kilométeres, klasszikus Kéktúrára szerezhettek „jogosítványt”.

      Sok sikert, élményekben gazdag kéktúrázást kívánok!

      Üdvözlettel:

      Becsei Zoltán

  3. Kedves Zoltán!

    Tavasszal szeretném elkezdeni a kéktúrát kelet felől.
    A pecsételős füzetet már megrendeltem.
    Az lenne a kérdésem, hogy az azonos településen/helyen lévő összes pontról be kell gyűjteni a pecséteket, vagy elég az egyik?

    Pl.: Hollóházán három van:
    OKTPH_149_3 48.542648 21.413056 Hollóháza
    OKTPH_149_1 48.5335 21.4199 Hollóháza
    OKTPH_149_2 48.53321 21.417509 Hollóháza

    Válaszát előre is köszönöm.

    Üdvözlettel:

    Kováts Balázs

    1. Kedves Balázs!

      Pecsételőhelyenként elég az egyik bélyegzőlenyomatot begyűjteni. Azért van több bélyegző egy-egy településen belül is, hogy ha valamilyen oknál fogva az egyik használhatatlanná válik, akkor továbbra is biztosítva legyen a túrázók számára a pecsételés. Kellemes, élményekkel teli kéktúrázást kívánok!

      Üdvözlettel:
      Becsei Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük