Olvasási idő: 3 perc

Frissen szerzett Téli Mátra teljesítménytúrás tapasztalataimat szeretném megosztani veletek. A csúszásgátló (vagy hólánc) bizony nagyon hasznos társa a télen túrázóknak! Nem esel el, nem csúszol meg, ahová lépsz ott maradsz!

Mi az a csúszásgátló vagy hólánc?

Olyan mint egy autós hólánc csak éppen bakancsra vagy túracipőre, esetleg terepfutó cipőre készült. A csúszásgátló egy elasztikus szilikon keretből és a hozzá erősített láncból, karmokból áll. A pánt a talajjal nem érintkezik, feladata a csúszásgátló pontos bakancsoshoz való illesztése. A fém részek edzett acélból készülnek, hogy bírják a kiképzést. A karmok és a lánc arra hivatottak, hogy növeljék a súrlódást és a nem kívánatos elmozdulás ellen dolgozzanak.

Ilyen egy bakancsra való csúszásgátló
Ilyen egy bakancsra való csúszásgátló Kép forrása: sarkcsillagsport.hu

Miért használj csúszásgátlót a lábbeliden?

Mert csúszásgátlóval biztonságos haladni. Ahová lépsz, ott maradsz. Több komoly esést láttam a túra során pedig csak a rövid távon indultam. A csúszásgátló egyszeri beruházás, ideális esetben jó pár évig fogod használni és százszor inkább erre költs, mint vízálló gipszre… Én három éve használom téli túrákon a bakancsomon és ez idő alatt egyszer sem csúsztam meg vele!

Már látom magam előtt, hogy felháborodnak a csúszásgátló nélkül teljesítők: persze, még jó hogy kötelezővé nem teszi! Természetesen, jó páran simán megoldották a túrát csúszásgátló nélkül is, igaz.

Kellő rutinnal pótolható nehéz terepen is a csúszásgátló hiánya. Akinek jó a lábbelije és a mozgáskoordinációja, annak viszonylag könnyű dolga van.

Viszont ahogy a tömegtúráknál lenni szokott, a Téli Mátrán sok a rutintalanabb túrázó, akik a csúszós részeken (például a szanatórium mögötti köteles részen) esnek-kelnek és feltartják az egysávosra szűkülő turistaúton beragadt túrázókat. Amivel a kisebb gond az, hogy feltartják a sort, a nagyobb az, hogy veszélyes.

Mire és hogyan használd a csúszásgátlót?

Középhegységi és magashegyi túrákra télen! Fontos tudni, azonban hogy a csúszásgátló a hágóvasat nem helyettesíti! Komolyabb magashegyi túrákon, gleccsertúrákon hágóvasra lesz szükséged.

Vedd ki a tokjából és vedd fel! Pár másodperc alatt fel- és levehető, típusától függően bakancsra, hótaposóra vagy cipőre való. Az elasztikus felső rész körbefogja a lábbelit, a karmok és a lánc pedig fogják a lépteid. A jobb modelleknek saját tokjuk van, amiben tárolhatók-szállíthatók. A tok miatt nem lesz saras, vizes, latyakos a túra után a hátizsák belseje és a karmok sem sértenek fel benne semmit.

Snowline Chainsen Pro csúszásgátló felvétele
Snowline Chainsen Pro felvétele Kép forrása: outdoorkid.de

A csúszásgátló hátránya

…hogy relatíve nehéz. Típustól és modelltől függően 300-500 g/pár (lábanként 150-250 g), amit azért elsőre megérez az ember. Viszont tapasztalatból mondom, hogy egy-két túra után már észre sem veszed a különbséget, ráadásul a plusz súly még jó felkészülés is a tavaszi túrákra.

Így tehát vagy rutint szerzel és tünde léptekkel haladsz a téli terepen vagy felveszed a bakancsra való hóláncot és ballagsz biztonságosan.

Bakancsra való csúszásgátló beszerzése

Én a Snowline Chainsen Pro modelljét használom, amit a Sarkcsillagból szereztem be. A koreai márka 5 méretben gyártja a Chainsen Pro modelljét, amihez tokot is adnak.

A Snowline Chainsen Pro csúszásgátló tokja
A Snowline Chainsen Pro csúszásgátló tokja Kép forrása: outdoorkid.de

A Snowline mellett én még egy márkát tudok nektek ajánlani nagy magabiztossággal. A szlovén Veriga cég 1922 óta működik és autós hóláncok mellett, túrázóknak, erdőjáróknak, terepfutóknak szánt hóláncokat, csúszásgátlókat gyártanak.

Sőt! A Veriga tokok még talán jobbak is mint az előbbiek. Ami pedig a csúszásgátlókat illeti: szilikon gumi keret, rozsdamentes acél karmok és lánc, tépőzáras rögzítési lehetőség, hogy még véletlenül se mozduljon el a csúszásgátló a bakancson.

A Veriga Ice Track csúszásgátlója
A Veriga Ice Track csúszásgátlója Kép forrása: geotrek.hu

Túrázóknak hazai körülményekre a Veriga Ice Track-et, magashegységekbe a Veriga Mount Track-et, terepfutóknak pedig a Veriga Run Track csúszásgátlót ajánlom! A Veriga csúszásgátlóit Győrben a Geotrek világjárók boltjában személyesen vagy a webshopon keresztül szerezhetitek be.

Tetszett? Akkor oszd meg természetjáró barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük