Olvasási idő: 4 perc

Hétköznapi viseletként gyakran használjuk a különböző pamut ruhákat mert kényelmesek, természetesek. A jó túraruházat azonban nagyon kevés vagy semennyi pamutot sem tartalmaz, mivel az nagyon lassan szárad. A túrázás nehéz fizikai megterhelés és mint ilyen, izzadással jár. A pamut lassú száradása során hőt von el a testtől, amely nagyon könnyen meg- vagy akár kihűléshez is vezethet… 

Milyen a jó túraruházat?

Biztosan hallottál már Bear Grylls-ről. Ez a jó öreg ex-SAS szeret beleugrálni különböző fagypont körüli hőmérsékletű vízfolyásokba, tavakba és küszködve kimászni onnan. Amint sikerül kikecmeregnie a vízből, rögtön vetkőzik is, hogy a vizes ruhák ledobásával csökkentse a fellépő hypothermia hatásait. Nem megfelelő túraruházatban a te szervezeteddel is ez történik túrázás közben, csak persze nem ilyen drasztikusan…

A réteges öltözködés rétegei
A réteges öltözködés lényege, hogy a mozgás során keletkező párát átengedi, így az nem hűti túl a testet, ugyanakkor megvéd a külső hatásoktól

Az ideális hőérzet fenntartásához, öltözz rétegesen! Ebben segít a technikai túraruházat, mely 3  rétegből áll:

1. aláöltözet (base layer)

2. hőtartó réteg (mid layer)

3. külső héj (outer layer)

A túraruházat első rétege: aláöltözet

Hosszú- és rövidujjú pólók, túraalsók, fehérneműk tartoznak ide. Az aláöltözetek a hajszálcsövesség elvén működve elvezetik a bőrfelszínről az izzadságot, mely így nem hűti túl a szervezetet.  A felhasznált anyagok alapján léteznek: technikai-, kevert szálas- és természetes (pl. gyapjú) aláöltözetek is. A gyapjú előnye, hogy antibakteriális, így akár többnapos túrára is ideális, viszont nem szárad olyan gyorsan, mint a szintetikus aláöltözetek. A gyapjú aláöltözetekhez a merinó juhfajta gyapját alkalmazzák. Ez a fajta aláöltözet nem bök, nem szúr és több napig is hordhatod, nem lesz kellemetlen szaga sem!

A túrázásnál intenzívebb sporttevékenységhez viszont szintetikus-vagy más néven technikai aláöltözetet javasolok, mert ezek könnyebbek,  a gyapjúnál és sokkal gyorsabban is száradnak.

Tipp: az aláöltözeted legyen kényelmes, de testhezálló, hogy a bőrfelszínről elvezesse az izzadságot!

Aláöltözet előnyei a hagyományos pamut ruházathoz képest:

  • könnyű és kicsire összecsomagolható
  • mosás után nagyon gyorsan szárad (kivétel a gyapjú aláöltözet)
  • kényelmes és szabad mozgást biztosít
  • lapos varrásokkal készül, így nem okoz bőrirritációt
  • megfelelő komfortérzetet biztosít télen és nyáron is
  • az úgynevezett technikai anyagok (polyester, polyamid, lycra stb.) nagyon gyorsan elvezetik az izzadságot a bőrfelszínről
  • a technikai aláöltözeteknek nagyon jó a kopásállósága

A hőtartó réteg

Fontos, hogy a test által megtermelt hő ne vesszen kárba, ezért különböző hőtartó túraruhákat szokás használni túrázáskor. A legelterjedtebb egyértelműen a polár anyag, mellények, pulcsik, alsónadrágok és ruházati kiegészítők is készülnek polár anyagból. Ez lényegében polyester anyag, melynek nagy része újrahasznosított. Minél sűrűbb anyagúak (g/m²) a polárok, annál melegebbek, bár annál kevésbé lélegeznek…

A hőtartó rétegbe sorolhatók a különböző pehely és szintetikus (pl. ThermoBall™) mellények, vékony dzsekik is. Jobb hőszigeteléssel rendelkeznek az átlag polárnál és könnyebbek, no meg persze drágábbak is…

Ezek a ruhák nem súlyosak, szabad mozgást biztosítanak, gyakran valamilyen elasztikus betéttel vannak ellátva. A szellőzés fokozását az úgynevezett mechanikai szellőzés, kicipzározható oldalsó zseb biztosítja.

A hőtartó réteg túraruházatainak általános tulajdonságai:

  • mindegyikük nagyon jó hőszigetelő
  • „lélegzőek” – a testpárát átengedve a funkcionális viselet nagyon fontos elemei
  • a felhasznált anyagok igen széles skálán mozognak a pehelytől, a gyapjún át a különböző szintetikus szálakig
  • leggyakrabban polár (polyester) anyagból készülnek
  • nagyon sok polár újrahasznosított anyagból készül
  • általánosságban elmondható róluk, hogy könnyűek és kis helyet foglalnak a hátizsákban

A külső héj ruházat

Ezen réteg feladata talán a legfontosabb: védelem a külső hatásoktól (szél, eső, hó). Természetesen lélegeznie is kell, hogy az aláöltözetek és a hőtartó réteg által átengedett testpárát kiengedje. A túraruházati cégek különböző membránokkal teszik a külső héj ruháit vízhatlanná és légáteresztővé. A leghíresebb ezek közül a membránok közül természetesen a legkorábbi, a GORE-TEX®.

A membrános ruházat megvéd a széltől és esőtől
A membrános ruházat megvéd a széltől és esőtől

Sok gyártó saját membránnal kísérletezik, hogy a drága GORE-TEX®-et kiváltsa, így a piacon több tucat membrán márka létezik manapság, tudásuk és minőségük elég széles skálán mozog.

Ezen túraruházatok is mechanikai szellőzéssel ellátottak, könnyűek és a legnagyobb igénybevételnek kitett területeken extra megerősítésekkel rendelkeznek.

A külső héj réteg tulajdonságai és szerepük:

  • megvédenek az időjárás viszontagságaitól
  • „lélegzőek” – a funkcionális viselet elemein (aláöltözet, hőtartó réteg) áthaladó testpárát kiengedik, így az nem hullik vissza ránk és nem ázunk el a saját izzadságunktól
  • általában valamilyen membránnak köszönhetik vízállóságukat és lélegző képességüket (GORE-TEX®, eVent®, HyVent®, Texapore stb.)
  • könnyűek és kis helyet foglalnak a hátizsákban
  • a felhasznált anyagok különböző szintetikus anyagok

A klasszikus három réteg együttes használata nem minden esetben szükséges, az időjárás változásait követve gyorsan változtathatsz túraruházatodon.

A túraruházati jolly joker: a softshell

A softshellek a hőtartó réteg és a külső héj ruházat tulajdonságait ötvözik, így a három helyett gyakran elegendő csak két réteg: aláöltözet és softshell használata. Ellentétben a külső héjjal, amely vízálló és légáteresztő, a softshell (jelentése puha héj) „csak” vízlepergető és szélálló, így nem jelent 100%-os védelmet az időjárási elemektől. A legtöbb esetben (amerikában csak 85% kabátnak hívják) erre nincs is szükség, viszont kevesebb ruhadarabot kell magaddal vinned, kevesebbet kell öltözködnöd és így is vízlepergető és szélálló leszel!

A softshell szélálló, vízlepergető és nagyon kényelmes viselet!
A vízlepergetés és a szélállóság mellett a kényelem a softshellek legfőbb erőssége!

Tapintásuk puhább és viseletük is sokkal kényelmesebb, mint az aránylag durva, külső héj ruházatoké. Túranadrágban, dzsekiben, mellényben, kesztyűben, sapkában, sőt még cipőben is lehet kapni softshellt! Sok embernek ajánlottam már, szerintem ez az egyik legpraktikusabb, legszerethetőbb outdoor ruhadarab.

Softshellek tulajdonságai és szerepük:

  • könnyű és rugalmas, szabad mozgást tesz lehetővé
  • nagyon komfortos, univerzális viselet
  • a felhasznált anyagok különböző szintetikus anyagok

A megfelelően kiválasztott, kényelmes túraruházat segítségével sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad gyaloglás közben. Ezek a ruhák tartósak és funkcionálisak, élmény velük a túrázás!

A túraruházat kiegészítőivel egy külön bejegyzés foglalkozik, kattints ide ha érdekel!

Tetszett? Akkor oszd meg természetjáró barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük